• Головна
  • 41 тисяча пацієнтів на обліку: що відомо про статистику онкологічних захворювань у Сумській області
12:25, 9 лютого

41 тисяча пацієнтів на обліку: що відомо про статистику онкологічних захворювань у Сумській області

На Сумщині 41 тисяча пацієнтів на обліку через онкологічні захворювання. Серед жінок найбільш поширений рак грудної залози, серед чоловіків рак простати.

Про це повідомили під час брифінгу щодо ситуації з онкозахворюваннями на Сумщині, пише Суспільне.

398 випадків онкологічних захворювань на 100 тис. населення — така статистика нині в області. У 2023 році вона була меншою, це було пов'язано з неможливістю обстеження.

Серед жінок найбільш поширений рак грудної залози, у 2023 році на обліку перебували 444 пацієнтки. 64 жінки мали третю та четверту стадії, 316 — другу стадію. Під час першої та другої стадій відсоток виживаності складає 90-100 %, як зазначив директор Сумського обласного клінічного онкологічного центру Володимир Шевченко.

Крім цього, рак шийки матки мали 108 жінок, колоректальний рак — 527 пацієнтів.

Серед чоловіків найбільш поширений рак простати, було 3 224 першовиявлених пацієнтів за 2023 рік.

На Сумщині за 2023 рік внаслідок онкології померли 1 530 пацієнтів.

На стаціонарному лікуванні перебували понад 13 000 пацієнтів. Було майже 4 000 оперативних втручань, променевих — понад 4 000.

За словами директора Сумського обласного клінічного онкологічного центру Володимира Шевченка, щороку у світі помирає до 10 млн пацієнтів з онкозахворюваннями. Люди, в анамнезі яких кровні родичі мали онкологію, на 90 % можуть також захворіти, додали лікарі.

"Скринінгові обстеження на онкологію входять в Програму медичних гарантій. За направленням сімейного або профільного лікаря зробити ряд діагностик на онкозахворювання можна безоплатно", - зазначила заступниця начальника управління охорони здоров’я Сумської ОВА Галина Хомета.

"35 % захворювань на онко залежить від харчування", - розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Збаражський.

Після 40-45 років різко зростає захворюваність на онкологію, щоб профілактувати, в 50 років людина повинна з'їдати на 10 % менше їжі від тієї, що вона з'їдала у 40 років. Адже організм не може перетравлювати стільки їжі, як у 40, зазначили лікарі. Так, їжа затримується у шлунково-кишковому тракті і викликає захворювання.

Друге місце у профілактиці онкологічних захворювань — відсутність алкоголю і паління. За словами Володимира Збаражського, допускається кілька крапель сухого червоного вина. Загалом необхідно вести здоровий спосіб життя і активно рухатися.

Підписуйтесь на нас у соцмережах:

Telegram https://t.me/sumy0542

Instagram https://www.instagram.com/0542.ua/

Facebook https://www.facebook.com/0542inua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...