• Головна
  • Методики та особливості виробництва рослинної олії
Новини компаній
17:00, 4 жовтня 2022 р.

Методики та особливості виробництва рослинної олії

Новини компаній

Попит на рослинну, особливо соняшникову олію, дуже високий. Попри це, на ринку цієї продукції спостерігається активна конкуренція. Виграє той, чий продукт має максимально високу якість. Щоб її досягти, необхідно використовувати лише якісну сировину, застосовувати в процесі її подрібнення і перероблення передові технології та високотехнологічне обладнання. В Україні високим попитом у підприємств олійно-жирової промисловості користується продукція компанії «ТАН» https://tan.com.ua/, яка є одним із лідерів виготовлення обладнання для видобутку та переробки рослинних олій.

Методики та особливості виробництва рослинної олії, фото-1

Методики виробництва рослинної олії

Основними способами виготовлення такої продукції, що застосовуються у світовій практиці, є:

  • механічний (пресування);
  • метод розчинення у розчинниках органічного походження (екстракція).

Перш ніж робити пресування або екстракцію, проводиться очищення насіння від мінеральних та органічних домішок за допомогою сепараторів, його кондиціювання по вологості шляхом висушування на різних видах сушарок.

Насіння олійних культур типу сої, льону чи касторки вкрите лише насіннєвою оболонкою, а соняшник має ще й плодову. Обидва види цих оболонок називають лушпинням. Їх відокремлення від ядра здійснюється методом шеретування з використанням насіннєрушальних і відцентрових машин. Отримана в результаті його застосування суміш називається рушанкою.

На наступному етапі обробки вона піддається сепарації на віяльних аспіраційних агрегатах. Підготовлене таким чином насіння соняшника та інших олійних культур при пресовому методі одержання олії направляється в шнекові преси. В них здійснюється подрібнення сировини, віджимається з неї олія. За призначенням агрегати поділяються на:

  • форпреси (для попереднього відділення олії);
  • експелери (кінцевого глибокого відділення продукту).

Виробники пропонують також преси подвійної дії, що дозволяють в одному агрегаті здійснювати первинне та кінцеве віджимання олії.

Одержання олії методом екстракції засноване на здатності цього продукту розчинятися в розчинниках органічного походження. У процесі змішування олійної мезги (отриманої в результаті смаження форпресової макухи або м'ятки) з розчинником відбувається розчинення в ньому олії. Отриманий розчин називають місцеллою. Процес вилучення з неї олії може здійснюватися одним із трьох способів:

  • відстоюванням;
  • центрифугуванням;
  • фільтруванням.

Найбільш популярним є останній метод. Він полягає у використанні пористих перегородок-фільтрів, що знаходяться у фільтпресах камерного або рамного типу, які затримують тверді домішки та пропускають рідку складову місцели. Одержання олії з місцели після її очищення від твердих домішок здійснюється методом дистиляції — нагрівання розчину до температури випаровування розчинника, що використовується, в спеціальних апаратах.

На олійно-переробних заводах України частіше використовують метод екстракції, оскільки він забезпечує вихід олії більший, ніж при пресовому методі.

Особливості виробництва соняшникової олії

Соняшникову, як і будь-який інший вид рослинної олії, також добувають методом пресування або екстракції. В результаті проведення цих процесів отримують сиру нерафіновану олію. Її перевагою є приємний запах та смак, а недоліком — неможливість тривалого зберігання. Тож у продаж надходить продукт рафінований, тобто той, що пройшов після механічного очищення такі щаблі рафінації:

  • гідратація (очищення підігрітою до 70°C водою);
  • нейтралізація (виділення жирних вільних кислот, що допомагає позбутися неприємного запаху, який з'являється в процесі смаження продуктів на олії);
  • відбілювання (обробка олії спеціальною глиною для її звільнення від фарбувальних пігментів, що провокують окислення продукту, його швидке псування);
  • виморожування (охолодження до певної температури, за якої відбувається затвердіння наявних в олії воскоподібних сполук з можливістю їх подальшого видалення);
  • дезодорація (обробка сухою парою для позбавлення олії ароматичних речовин та залишків жирних кислот, наявність яких прискорює процес окиснення олії).

Завершальним етапом рафінування є процес азотування, який здійснюється під час фасування продукту. Насичення олії азотом утворює в ємності подушку, що перешкоджає окисленню продукту та деформації тари, сприяє подовженню його терміну придатності й зберігання. Тільки пройшовши цей довгий шлях, олія надходить до споживача.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...