• Головна
  • Обсяги виробництва впали. На Сумщині відновлюють переробку молока
17:00, 24 травня 2022 р.

Обсяги виробництва впали. На Сумщині відновлюють переробку молока

Фермери Сумщини відновлюють збут продукції, але обсяг виробництва молока став меншим, ніж раніше. Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як працюють молочні господарства області за три місяці після початку війни.

Товариство імені Шевченка у Сумському районі — багатогалузеве. Окрім вирощування сільськогосподарських культур, тут займаються тваринництвом: зокрема, утримують понад 2 тисячі голів великої рогатої худоби, з них третина — дійні корови. До війни з них отримували по 12 тонн молока.

"Коли розпочалася війна, молоко стало нікому не потрібне. Ми роздавали благодійною допомогою його. 100 тонн молока на суму 1 мільйон 900 тисяч. Чіплялася бочка до трактора — і розвозили по селу, людям роздавали майже кожен день. Приїжджали з Сум молоковози, возили в Суми, з Білопілля приїжджали", — говорить головний зоотехнік сільськогосподарського товариства ім. Шевченка Станіслав Сидоренко.

Поступово надої зменшили вдвічі: стали давати тваринам менше концентратів. Але тепер, каже Станіслав Сидоренко, знову вийшли майже на довоєнний рівень.

Постійний покупець — один із молокозаводів Сумщини — відновив роботу і забирає молоко у повному обсязі. Інші молокозаводи теж відновили роботу і почали знову купувати молоко, яке ще зовсім недавно доводилося роздавати в якості гуманітарної допомоги, розповіли в обласному департаменті агропромислового розвитку.

"Наразі стабільно вже працюють підприємства молокопереробні в Шостці, в Бурині, в Сумах, в Охтирці, які систематично здійснюють закупівлю молочної сировини і здійснюють виробництво відповідної молочної продукції", — зазначає директор департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак.

За його словами, досить складною залишається ситуація з логістикою.

"Тобто переміщення виробленої товарної продукції, забезпечення потреб населення у такій продукції, але сподіваємося, що це тимчасовий фактор", — сказав Маслак.

Тож молочні господарства продовжують працювати, але, зазначив Олександр Маслак, обсяги виробництва як молока, так і молочної продукції у порівнянні з довоєнним часом на Сумщині зменшилися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...