
фото
12:49, 2 червня 2021 р.
«Пийте, діти, молоко – будете здорові!» - Сумчани розважались на Вечорі молока у СНАУ
фото
Втомлені жорсткими обмеженнями локдауну, ввечері 1 червня сумчани попрямували на звуки музики до Сумського національного аграрного університету. Запальні ритми українських пісень свідчать – тут буде щось цікаве!
І дійсно, команда СНАУ підготувала для гостей особливе свято – Вечір молока, присвячений Міжнародному Дню молока. Щороку 1 червня у понад 80 країнах світу відзначається це свято. Воно було започатковане у 2001 році Продовольчою та сільськогосподарською Організацією об’єднаних націй з метою привернення уваги та усвідомлення молока, як глобального продукту харчування. В Україні День молока вперше відзначили у 2013 році за ініціативи Асоціації виробників молока. А у 2020 році Перша Леді України Олена Зеленська ініціювала проєкт «Склянка молока», який передбачає забезпечення учнів загальноосвітніх шкіл щоденно склянкою молока у раціоні харчування.
Підтримуючи цю ініціативу, Сумський НАУ вирішив повернути традицію святкування Дня молоко. Протягом двох годин на свіжому повітрі малеча та дорослі могли взяти участь у розвагах та конкурсах, присвячених молоку та його важливості у збалансованому харчуванні. А зі сцени присутніх розважали учасники творчих колективів СНАУ.
Була можливість у сумчан скуштувати і молочні продукти та десерти на їх основі від Комбінату громадського харчування та провідних молочних виробників Ічнянського заводу сухого молока і масла, Сумської сироварні O`BEREG та ТМ «ЗароГ». Особливу зацікавленість у відвідувачів викликало молоко А2, що є відносно новим продуктом на українському ринку.
Саме у Сумському національному аграрному університеті у 2020 році вперше в Україні розпочалися наукові дослідження, які дозволили виявити корів з генотипом А2, які дають безпечне гіпоалергенне молоко. У ході досліджень виявилося, що деякі породи корів мають особливий генотип, який дозволяє їм давати молоко, яке не викликає алергії на білок казеїн та ускладнень з боку травної системи. Крім того, вживання такого молока запобігає розвитку інфекційних хвороб, захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету І типу. Маркетингове дослідження проведене кафедрою маркетингу СНАУ показало, що більшість людей з алергією на молочні продукти почувають себе значно краще, вживаючи молоко А2. Влітку 2020 року безпечне молоко А2 вперше з’явилося на полицях магазинів. Вперше в Україні виробництво цього продукту було запущене на базі Сумської сироварні O`BEREG. А навесні 2021 року до проєкту приєднався Ічнянський завод сухого молока і масла, який запустив першу в Україні промислову лінію із виробництва лагідного та безпечного молока А2.
Участь у заході взяли також учні сумських шкіл, які під час молочного квесту могли позмагатися за молочні набори від партнерів заходу. А також, наприкінці заходу ведучі розіграли три спеціальні солодких подарунки від Ректора Сумського НАУ Володимира Ладики – торти «Молочна дівчинка».
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...