Підозра на ботулізм: житель Сумщини потрапив у реанімацію після домашньої тушкованки

У хворого з Шосткинського району гостра токсикоінфекція після того, як поїв домашньої тушкованки. 3 березня чоловік потрапив до реанімації районної лікарні. У нього відібрали зразки для дослідження збудника хвороби та чекають на результат, пише Суспільне.

"Виготовлені вони три роки тому, зберігались у підвальному приміщенні. М’ясні, рибні та грибні консерви домашнього виготовлення – найнебезпечніші продукти, оскільки спори ботулізму потрапляють в анаеробне середовище (без повітря) і там виробляють токсин. Токсин накопичується саме в консервах. І ще це може бути в’ялена або копчена риба не патрана, особливо річкова. Вона продається і в магазинах, і власного виробництва, що особливо небезпечно", – розповідає завідувачка Глухівського відділу Сумського обласного лабораторного центру Мрина Матвієнко.

За словами Марини Матвієнко, до 2018-го року в Глухівському районі не фіксували випадків ботулізму. Два випадки діагностували в 2018-му, причиною яких була в’ялена риба. Один був у 2020-му, коли збудником стали також м’ясні консерви.